Reklama
 
Blog | Vilém Nevalný

Přelož a podepiš

Standardy moderní žurnalistiky podle Časopisu roku 2007, týdeníku Reflex.

"Reflex má smysl. Svým jménem i působením. Reportáže Reflexu jdou až k podstatě a jsou pravdivým obrazem situace. Když se někde děje nějaká do nebe volající šaškárna nebo lumpárna, Reflex na to reaguje po svém. Reflex patří k té části veřejnosti, jež umí samostatně myslet, ačkoli nebývá ve většině," píše nový šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr. Tak se pojďme na nějakou tu šaškárnu a lumpárnu podívat.

Na populárně naučný článek Pavla Taněva a jeho nápadnou podobnost s textem Natalie Angier uveřejněným v International Herald Tribune mě upozornil v hospodě starý známý. Shodli jsme se, že by bylo fajn nejdřív napsat redakci, a když po týdnu nepřišla odpověď, řekl jsem si, že se uklidním aspoň blogpostem. O co tedy jde:

Taněv přeložil a zkrátil článek z IHT, doplnil jej vlastním perexem a závěrem a podepsal. Snad aby bylo učiněno zadost pedantským výtkám, na původní článek v jedné dílčí souvislosti odkázal ("O jeho práci i dalších příspěvcích, z nichž vysvítá, že 'sexuální promiskuita je v přírodě hojně rozšířená a opravdová věrnost je jen pošetilá fantazie', píše Natalie Angierová v článku deníku International Herald Tribune ze dvacátého března.") Protože nejsem pravidelným čtenářem Reflexu, musel jsem si proletět web, abych našel podobně původních populárně naučných článků podepsaných Taněvem celou hezkou sérii. Lze je hezky poznat podle jednoho nenápadného odkazu na IHT v každém z nich, občas i podle roztomilého překladu ("Michael Gumert of Hiram College described his two-year study…" – "Michael Gumert a Hiram College popsali výsledky dvouletého studia…").

Přestože se současné chápání originality, autorských práv a duševního vlastnictví proměňuje přímo před očima, tohle je pořád ještě šaškárna a lumpárna. Nevím, kolik platí Respekt za články z Economistu, ale říkám si, že kdyby se i Ringier plácl přes kapsu a místo Taněvových kompilátů pořídil pěkně ve vší počestnosti licencovanej překlad, udělal by pro českej novinářskej standard rozhodně víc, než do sebe zahleděným plkáním o tom, že "Reflex je odraz, spontánní reakce" (Šafr) . A když už se jejich čtenáři spokojí s tak mizernou laťkou, bylo by fajn vyhnout se aspoň moralizování o autorských a novinářských pravidlech (Potůček)

Reklama